Hof Cultural Center

The history of The Hof Cultural Center goes back over a decade. The original idea of its construction goes back to 1999, as the need for a good facility for concerts and other artistic events was undisputed.

Aiming to reinforce facilities for cultural and artistic operations, the government of Iceland, in 1999, allocated funds toward the development of cultural houses outside of the Reykjavík area, strengthening the overall success and operations of that sector. In a government meeting on February 11, 2003, 1 Billion IKR was allocated to construct cultural houses in Akureyri and the town of Vestmannaeyjar. On April 7 of that same year Tómas Ingi Olrich, then Minister of Culture and Education, and Kristján Þór Júlíusson, then Mayor of Akureyri, signed an agreement for the construction of The Hof Cultural Center in Akureyri. Management for the project was established, to oversee operations of the planned center. The center was supposed to be about 3500 square meters and the overall cost not to exceed 1,2 billion IKR as of April 2003.

The project management reported to the Ministry of Culture and Education and the Municipality of Akureyri in the beginning of November 2003. The report stated the cultural center in Akureyri would be situated on the landfill south of Strandgata and east of Glerárgata. An official competition for the design of the cultural center was planned according to the rules of competition of the Icelandic Architect Society (Arkitektafélag Íslands) involving a panel of five judges to oversee the competition and deliver their conclusion to the Ministry of Culture and Education and the Municipality of Akureyri. The panel of judges was appointed.

The opening ceremonies for Hof and the launch of its facilities were held at Akureyrarvaka (Akureyri Town Festival) between August 27th - 29th , 2010.

 

Location

The Hof Cultural Center is located in the heart of Akureyri and is one of the town´s landmarks. The main entrance of Hof faces northwest. The center has a view in all directions. You can also exit and enter the building from the southeast end. The main entrance has a sliding door and the south entrance has a swinging door.

The entrance from the south side of the building is very appealing for people sailing small boats, that wharf by the pier adjacent to the building. 

Parking

Parking spaces are north and east of the building and the sidewalks and walking areas are heated. The parking spaces and the walking areas have general lighting.